Unió Excursionista Prats de Lluçanès

Senders i PR locals

SENDERS

RUTA DE LA BRUIXA NAPA (6 km)

INICI : C/ Sant Pere - Masia del Grau

LLOCS D'INTERÈS

 • Sant Pere del Grau (foto 1 i 2)
 • La Cadira d'en Galceran
 • El Roc Foradat (foto 3 i 4)
 • Sant Sebastià (foto 5 i 6)

 

St. Pere del GRAU St.pere GRAU_DETALL

Roc foradat primer plaRoc foradat

 

St.Sebastia St.Sebastia_DETALL

1- Sortim de Prats de Lluçanès pel carrer Sant Pere. Al final del carrer agafem el camí que ens portarà a la masia del Grau, al costa de la qual hi ha l'església de Sant Pere.

2- Passem pel camí que hi ha entre l'església i la masia que ens portarà a uns pocs metres, a un encreuament de camins. Agafem el camí de l'esquerra seguint el PR C-44, on al cap de 500 m Trobarem la Cadira d'en Galceran, gran roca en forma de cadira, des de la qual, si les branques dels arbres ens ho permeten, podem contemplar una magnífica vista de la vall de Merlès.

3- A uns 200 m d'aquest camí ens desviem a mà dreta deixant el camí i ens endinsarem al bosc. A uns 500 m agafem un camí ample amb forta baixada. A uns 200 m haurem arribat al lloc conegut pel Roc Foradat o roc de la Bruixa Napa.

4- Continuant per aquest camí, com a referència tindrem el dipòsit de les aigües de la població, arribarem a l'ermita de Sant Sebastià, cosa de ll00m., indret des del qual es pot contemplar una bonica panoràmica del poble.

5- Aquí agafarem el PR C- 44 esquerre en direcció a les Tres Fonts. Baixant per aquest camí arribarem, cosa d'uns 300 m. A la caseta de Sant Sebastià, que deixarem a l'esquerra del camí. Des d'aquí i sense deixar el camí arribarem a la carretera de Navàs i entrarem a la població per les Tres Fonts, carrer Josep Cirera, plaça Vella, carrer Major i plaça Nova.

 

RUTA DE SANT ANDREU  (4 km)

INICI : Pl. Nova - Ctra. de Navàs

LLOCS D'INTERÈS:

 • Sant Sebastià
 • Sant Andreu de Llanars (fotos 1 i 2)

St. Andreu LLST. Andreu ll primer pla

1- Sortirem de la plaça Nova i anirem pel carrer del Pon i el carrer Resclosa cap a la carretera de Navàs. A menys de 100m. Des que hem agafat la carretera de Navàs, ja a la sortida del poble, enfilarem per un camí ample, a mà dreta, seguint el PR C-44. Continuarem per aquest camí, sempre seguint pels trencalls de mà dreta, passarem a cosa d'uns 300m per la Caseta de Sant Sebastià, ermita que ja es pot veure des d'aquest indret.

2- Arribem a Sant Sebastià, des d'on es pot contemplar una magnífica vista panoràmica de tot el poble. Sense deixar el PR C-44, passarem per darrera la masia i església i agafarem el camí que ens menarà a l'església romànica de Sant Andreu de Llanars, a un 800m.

3- Continuarem pel camí i ens dirigirem cap al raval de Prats, indret on es poden contemplar un gran estol de cases repartides per tot el terme.                                                                     Passarem per les cases de la Roca del Feliu i Cal Guerxo i ens dirigirem a Prats per la carretera de Navàs. Una vegada passada la fàbrica de l'Ausa que deixarem a la dreta, podem tornar a agafar el camí de l'esquerra de la carretera continuant fins al nucli urbà. Entrarem a la població per les Tres Fonts, carrer Josep Cirera, plaça Vella, carrer Major i Plaça Nova.

 

RUTA DE SANTA EULÀLIA (8.5 km)

INICI : Pl. Nova - Masia Sorribes

LLOCS D'INTERÈS

 • Santa LLúcia
 • Font del Clotet
 • Galobardes
 • Santa Eulàlia de Pardines (fotos 1 i 2)

Sta.EulaliaSta.Eulalia_DETALL

1.Sortim de la plaça Nova, carrer Major, plaça Vella i baixem pel carrer de la Bona Sort, al final del carrer agafem el camí, deixant a l'esquerra l'antiga fàbrica tèxil Puigneró i enfilem pel camí ample que ens durà a la casa de Sorribes. Continuem el camí de pujada, deixant a la banda dreta les cases del barri de la Bonavista.

2.Creuem la carretera de Prats a Sant Feliu Sasserra i seguim el PRC-44 i ens dirigim cap a l'església de Santa Eulàlia de Pardines, que trobarem a uns 1.500 m. Durant aquest trajecte trobarem diversos trams on encara es poden veure les restes d'un camí medieval.

3-Una vegada a Santa Eulàlia de Pardines, passarem per darrera l'església i la rectoria, travessarem pel camí que hi ha sobre la gran roca i baixant arribarem a l'antic molí de Galobardes, amb la casa reconstruida i el gorg que hi ha al seu costat. A 30 m. a la dreta del molí hi ha la riera Bassí amb confluència amb la riera de Prats. Després del molí, trencarem a mà dreta i enfilarem fins a la masía de Galobardes.

4.Enfilarem el camí que hi ha darrera la casa, i tot seguit ens desviarem primer a mà dreta i després a mà esquerra on agafarem un corriol que puja paral·lel a la riera Bassí (o del Soler) i arribarem a la Font del Clotet.

5-D'aquí continuarem pel corriol i a pocs metres agafarem el camí mès ample que ens portarà a la masia de Santa Llúcia (gran casa pairal que encara conserva la torre de defensa del Castell del Quer. Al seu costat hi ha l'església de Santa Llúcia del Quer o de Galobardes).

6. Passarem pel costat de la masia i ens dirigirem a la torre de tipus pairal del Serradet de Sant Antoni, al costat de la carretera. Baixarem per la carretera i entrarem al poble per les Tres Fonts, carrer Josep Cirera, plaça Vella, carrer Major i plaça Nova.

 

RUTA DE LURDES (7,5 km amb possibilitat de fer-la de 4.5 km)

INICI : Passeig del Lluçanès  - Ctra. d'Olost

LLOCS D'INTERÈS

 • Santuari de Lurdes (fotos 1 i 2)
 • Sant Marçal
 • Font de les Coves

LurdesLurdes_DETALL

1- Sortim del passeig del Lluçanès per la carretera d'Olost seguint sempre el PR -C 44 (marques grogues i blanques )fins.....en direcció al Santuari de Lurdes, passant per la vorera que hi ha a mà esquerra. Quan s'acaba la vorera, ens desviem a l'esquerra per agafar el camí de Lurdes, tot seguit a mà dreta, hi ha la Font de la Bernadeta. Seguim el camí fins a l'ermita de Lurdes, des d'on es pot contemplar una magnífica panoràmica de la comarca del Lluçanès.

2- Anem en direcció cap a la gran creu de ferro sense deixar el PR C-44  tot passant pel cementiri, zona escolar i el pont que travessa la nova carretera. Just travessat el pont girem a la dreta i per corriols i entre arbres i baixades, ens menaran fins a la casa i església del Marçal. A 20 m la font del Marçal.

3- A 200 m ens desviem a l’esquerra. Després d’uns 200m deixem el camí i trenquem a mà dreta (si continuem 100m  podrem arribar a la bauma sepulcral de Font Guillera).

4- A uns 700m empalmem amb un camí ample i l’agafem tot pujant a mà esquerra. A 300 m tornem a deixar el camí i agafem a mà dreta un senderó que remunta  uns camps més enlairats. Al darrera podem veure una vista del poble de Santa Creu de Joglars. A 200 m trenquem a mà dreta i arribem a la Font de les Coves. ( En aquest punt, tenim l’opció de fer el retorn a Prats pel camí d’accés dels cotxes fins el pont que anteriorment havíem creuat).

5- Sense deixar el  PR, es continua per corriols i resseguint la vora d’un camp per reprendre el corriols fins arribar a un camí ample que ens portarà fins a la carretera de Lluçà, on la creuarem i les marques ens portaran fins a la Pedra Dreta. 

6- Continuem travessant un altre  pont de la carretera nova, direcció Sant Pere del Grau, l’església de la masia del Grau, Just abans d’arribar a l’església, on hi ha una gran roca, deixarem el PR C-44 i prendrem un camí a mà esquerra que ens menarà a una casa de nova construcció i continuarem pel mateix camí fins arribar a la carretera que porta a Prats.

7- Travessarem la carretera i pel seu lateral esquerra arribarem al poble.

 

RUTA URBANA

planolSortim de la plaça Nova (1), lloc on es balla el Contrapàs cada 24 i 25 de juny, i ens dirigim al carrer Orient. Aquí podem veure algunes torres d'estiueig de principis de segle. Enfilem per les escales de l'esquerra que ens duran al passeig Lluçanès. Al mig del passeig podem contemplar el monument a la Trencadansa (2).  Creuem la carretera i agafem el carrer de Vic. Enfilem pel carrrer del Serrat del Sol (3)  ,on encara es poden veure algunes cases barroques del seble XVIII. Arribem fins al final del carrer i baixem pel carrer Mestre Pecanins, creuem la carretera i comencem el trajecte del carrer Major (4), aquí les balconades de les cases ofereixen un atractiu caracerístic.  Passem per la plaça de l'esglèsia , on hi ha una casa noble, cal Duran (5), amb torre de defensa inclosa ; contemplant-la des del cantó del botiguer podem veure la seva majestuosa galeria.

 Arribem fins a la plaça Vella (6) , indret on cada any per la Festa Major de St. Vicenç es balla la tradicional Trencadansa i per Sant Joan i els Elois es balla el popular Contrapàs. Continuem pel carrer de la Bona Sort (7), on podem gaudir de la tranquil.litat de l'església de la Bona Sort, també podem visitar el museu Miquel Soldevila (8) i contemplar un dels carrers més típics de la vila. Tornem fins a la plaça Vella i agafem el carrer Josep Cirera. Al final hi trobarem les Tres Fonts (9) i el carrer de l'hospital.

 Enfilem pel carrer de la Font i anem fins al carrer de la Resclosa (10). En aquest carrer hi ha una de les cases més antigues de la vila (cal Bernat), amb portal adovellat. Passem per la placeta de l'Onze de Setembre (11). Aquí podem endinsar-nos en un dels carrers més antics de la Vila, el carrer Sant Pere (12).  De tornada agafem el carrer de les Escoles . A mig carrer agafem el carrer del Bruc i tornem a girar a la dreta, fins a la placeta de les Monges (13). Agafem el carrer de sota l´església, carrer Mossèn Josep Valls, plaça Can Claus (14) i ja tornem a entrar a la plaça Nova.

 

RUTA DE LES TINES

INICI : Plaça Nova

DURADA :  Aprox. 2 hores

 

  rutatines1grutatines2g

Tina: Nom que, en diferents  contrades, hom dóna a diferents atuells o receptacles, com el cubell o cossi de fer bugades, el lloc destinat a trepitjar-hi els raïms, el cup per a fer vi, el lloc on hom assaona les pells, etc.... (extret de l’enciclopèdia catalana).

Les tines que podrem veure durant el nostre recorregut s’utilitzaven per emmagatzemar les glans que durant tot l’any havien de servir per engreixar els porcs.

En altres èpoques, el Lluçanès disposava d’unes grans rouredes que feia que tothom qui volgués pogués recollir les glans amb la  condició de donar-ne una part a l’amo.

Per emmagatzemar-les, algunes de les cases de pagès tenien el pou o tina (també anomenat “jup” o aljub) on hi tiraven les glans i l’aigua per mantenir-les fresques i tendres durant tot l’any.

Aquestes tines s’acostumaven a construir en una zona rocosa i a vegades en la mateixa roureda. Feien un forat circular picat a la roca natural, amb una bona fondària i  una entrada per abocar-hi les glans i l’aigua. Es solia cobrir amb coberta vegetal. Algunes també tenen un forat lateral taponat per una boixa per buidar-ne l’aigua.

 Fonts consultades confirmen l’ús d’aquestes tines, però ningú recorda haver- les utilitzat personalment. Se suposa que es deixaren de fer servir a finals del segle XIX, o inicis del XX. Tampoc se’n pot concretar l’època de construcció, però aquest sistema d’emmagatzematge és molt antic.

Fonts consultades: VILARRASA, S., La vida a pagès, editorial  Maideu, 1975./ Marta Homs  i Jordi Compte de Solc, Música i Tradició al Lluçanès

Amb la col·laboració de l’ Unió de Botiguers i Comerciants de Prats

 

RUTA

L’Abril del 2007, la Unió de Botiguers de Prats de Lluçanès, va demanar la col·laboració de la Unió Excursionista de Prats per organitzar, pel dilluns de Pasqua,  una passejada pels voltants del poble.

La proposta del recorregut era que fos assequible a tothom i que pogués acabar-se a l’ermita de Sant Andreu de Llanars coincidint amb la sortida de missa i les caramelles que aquell dia s’hi celebraven.

La UEP, Coneixedora d’algunes de les tines d’aglans d’aquella zona i la preocupació perquè no acabessin en l’oblit, va decidir que un dia com aquell era un bon moment per donar-les a conèixer a la població i creure en el fet que pogués sorgir alguna iniciativa amb ganes de preservar-les. 

Un dels atractius més importants era unir un recorregut de pocs quilòmetres enllaçant cinc tines de diferents formes i dimensions.

L’altra atractiu era el poder recuperar una part del corriol que antigament feia la gent que anava de Teulats a Prats passant pel rec de darrere de Sant Andreu de Llanars. Aquest corriol va deixar de ser transitable quan les ovelles van plegar de pasturar per aquelles contrades.

*Tota la informació rebuda sobre les tines va ser donada per la Marta Homs i el Jordi Compte que aleshores treballaven a Solc en l’inventari sobre el Patrimoni Cultural del Lluçanès.

 

La Passejada del dilluns de Pasqua del 2007

Amb una participació d’un centenar de persones, la passejada va sortir el dilluns dia 9 d’abril del 2007, a 2/4 de 10 del matí de la plaça Nova de Prats.

Acompanyats pels membres de la UEP i després d’haver lliurat un escrit informatiu sobre les tines, els caminants vam enfilar direcció Sant Sebastià per agafar el corriol dessota l’església cap a Coll-lliscador, passant per davant de la casa i enfilant per dalt del serrat; Resseguint el serrat i amb tota la vista del Raval, vam visitar els burros del Palmero, travessar el camí del Serradet i agafar el corriol que passa per sobre la casa de les Vinyes per anar a trobar l’antic camí ral direcció sud-est, cap a l’horta del Soler de N’Hug, on vam poder visitar la primera Tina. Allà es van mostrar els trets més significatius i la curiositat de la majoria de la gent que no sabien de la seva existència i utilitat.

El retorn es va fer per un camí molt proper del que s’havia vingut però amb una perspectiva de paisatge força desconeguda per a la majoria dels caminants.

A 500 mtrs. de la primera tina, es va poder visitar la segona, amb unes característiques força diferents, tot i ser també excavada a la roca.

Continuant nord enllà, es va anar a buscar el rec de la Vila per travessar-lo i agafar el corriol direcció Teulats, molt utilitzat per alguns dels familiars que havien viscut a la casa i que aquell dia ens acompanyaven.

Vam arribar a la tina gran de Teulats amb la vista al darrere de les balmes i les hortes i amb un sistema de rec molt tradicional. Aquesta Tina és envoltada d’una paret i una llinda amb arc.

Enfilant pel costat de les hortes i amb la casa al fons, vàrem trencar a la dreta deixant la casa al darrera, i vam trobar la tina petita, potser la menys interessant en quant a forma i construcció per ser la més simple però també la que ens dóna exemple de tina més comuna que podem trobar al Lluçanès.

Enfilant direcció est per un bosquet de pins i la guaita del campanar de Sant Andreu, vam trobar el rec de la Vila per sota mateix de la casa; Deixant la casa a dalt a la dreta i amb el toc de la campana acabada d’inaugurar, ens vam arribar fins a les dues tines excavades en una roca a uns 500 m. al nord de la casa de la Vila, i molt semblants a la petita de Teulats.

Vam girar cap a Sant Andreu on ens hi vam aplegar caminadors, vilatans que sortien de missa i bastoners i caramellaires amb els quals vàrem compartir l’aperitiu.

Acabada la festa, els caminadors enfilàrem direcció la Vila per anar a buscar l’indicador del PR que ens portava a Sant Sebastià. Agafat aquest camí, a uns 200mtrs. trobàrem l’última tina en un indret força singular.

A partir d’aquí es va donar per acabada la ruta i es va fer la tornada a Prats per Sant Sebastià.

 

Balanç de la passejada

El balanç el considerem molt positiu pel descobriment per part de la majoria de la gen d’aquestes construccions, amb l’estranyesa de que no s’haguessin donat a conèixer abans i, sobretot, que no s’hi faci cap actuació per preservar-les. Fins i tot hi va haver algunes persones que es van interessar en la possibilitat de formar algun grup per netejar-les.

Cal dir que pel mes de setembre del mateix any i dintre de les Jornades pel Patrimoni, l’ajuntament de Prats va demanar a la UEP de fer el recorregut pels alumnes  de primària de la població. Hi van participar els nens de segon a sisè curs de primària de les dues escoles de la població.

 rutatines3grutatines4g

 rutatines5g

 

P.R.  C-44

https://drive.google.com/file/d/0B0RpXkF2AhfRYWNWME9JenhMLWQ4YXpDS1BwNFJjRHVTbmk0/edit?usp=sharing

 

Prats de Lluçanès, situat en un altiplà, entre les depressions de la riera de Lluçanès i de Merlès,és indiscutiblement la població més important i dinàmica de la subcomarca Lluçanesa. El terme municipal té un clima mediterrani de muntanya mitjana amb tendència continental. La vegetació és eurosiberiana caracteritzada per la presència potencial d'un bosc de roure martinenc.

 

Comprèn, a més de la vila de Prats, cap administratiu del municipi, les demarcacions parroquials de Santa Eulàlia de Pardines i Sant Andreu de LLanars. Entre les masies notables, sobresurt Sant Marçal, encarada a la Vall de la Gavarresa, amb una capella dedicada a Sant Marçal. No lluny seu es conserva un tros de l'antiga carretera o camí ral de Berga a Vic, que algú ha considerat d'època romana.

 

Travessa el terme la  carretera comarcal C-154 de Vic a Gironella. A pocs metres de la sortida del poble i enllaçant amb la carretera de Navàs, trobem una via que dóna accés a Sant Andreu de Llanars, edifici romànci del segle XII.

 

Com tots els senders, el P.R. C-44 ens permet donar a conèixer aquest altiplà que té el privilegi de retenir la comarca natural del Lluçanès. El sender uneix diferents ermites i ens detura en la frescor de les fonts dels nostres frondosos boscos. Remunta l'enclotada Font de les Coves, fins a topar amb la llegendària Pedra Dreta, símbol fàl.lic o demoníac que ha passat de boca en boca fins als nostres dies.

 

Tot seguint camins plens d'història, trobarem Sant Pere del Grau i la Cadira d'En Galceran, conegut lloc estratègic en les primeres guerres carlines ; continuarem planejant la carenada que domina la vall de Merlès, on l'aire fresc de l'estiu o la tramuntana freda d'hivern ens faran agradable el pas per aquests indrets. Descobrirem el Roc Foradat, conegut també pel Roc de la Bruixa Napa, senyora que va deixar impregnat el terreny de misteri.

 

L'ermita de Sant Sebastià i Sant Andreu de Llanars que ens delectaran el passeig, mentre escoltem l'aigua fresca de la font de la Vila. Trobarem d'altres fonts : la font del Marçal, la font de la Viscola, la font d'en Pere Costa, aquesta en una fosca balma que ja molts haviem oblidat.

 

Masies com la Serra de Degollats, la Costa de la Cavalleria i Galobardes, s'entronquen en el nostre camí ; quan de retorn, de forma suau, l'ermita de Santa Eulàlia de Pardines ens esclavitza amb el seu silenci. Serà l'últim esguard  tranquil abans de retrobar-nos amb el poble , tot passant pel Castell de Quer i Santa Llúcia de Quer. Entrarem a Prats pels antic rentadors coneguts per les Tres Fonts i ens enfilarem pel carrer Major fins al monument de la Trencadansa, punt de partida del P.R. C-44.

 

Deixem enrera espais fondosos i recòndits indrets de tranquil.litat. Aquest recorregut permetrà al senderista viure un temps present i passat alhora. Coneixèra les llegendes trameses i les batalles viscudes, tot gaudint de la música alegre dels boscos de roures i alzines, del rossinyol que habita abundosament des d'abril a setembre, o el cant incontenible de les nostres fonts. Encara que només sigui per una matinal , que sigui aquest P.R. C-44 el de la proximitat del company i de l'amistat

pr-planol-1

pr-planol-2 

 

DESCRIPCIÓ DEL P.R. C-44 - SECTOR LLUÇANÈS

Km 0           Sortim del monument de la Trencadansa a mà esquerra. Després de creuar la carretera que va a Olost, pugem unes escales que ens portaran fins a la carretera de Vic, agafem la voravia de l'esquerra.

Km. 0,400    Ens desviem a Lurdes. Font de la Bernadeta.

Km. 0,600    Ermita de Lurdes. VISTA PANORÀMICA de tota la comarca. Agafem el camí de l'esquerra fins a la gran creu de ferro.

Km. 0,900    Creu de les Dones. Desviament a má dreta i agafem un corriol.

Km. 1,100    Creuem el camí ample i seguim pel senderó que travessa els camps

Km. 1,700    Arribem al Marçal amb la seva ermita.

Km.1,900     A 20 metres, font del Marçal.

Km. 2,100    Desviament a l'esquerra.

Km. 2,300    Deixem el camí i trenquem a má dreta, però si continuem 100 metres podrem arribar a Font Guillera.

Km. 3,000    Empalmem amb un camí ample i l'agafem tot pujant a mà esquerra.

Km. 3,300    Tornarem a deixar el camí i agafem a mà dreta un senderó que remunta uns camps més enlairats. Al darrera podem veure una vista del poble de Santa Creu de Joglars.

Km. 3,500    Trenquem a mà dreta

Km. 3,600    La Font de les Coves.

Km. 3,800    Arribem a un camp i el voregem per la part més baixa.

Km. 4,000    Deixem el camp i agafem el camí de la dreta del bosquet.

Km. 4,400    Font de la Teula a 5 metres arran del camí.

Km. 4,800    Sortim a la carretera que va a Lluçà.

Km. 5,000    La Pedra Dreta.

Km. 5,100    Creuem la carretera que va de Prats a Gironella i enfilem el camí ramader.

Km. 5,700    Masia del Grau i ermita de Sant Pere del Grau.

Km. 6,300    Cadira d'En Galceran.

Km. 6,500    Desviament a mà dreta deixant el camí i endinsant-nos en el bosc.

Km. 7,000    Agafem un camí ample en forta baixada

Km. 7,200    Hem arribat al lloc conegut pel Roc Foradat o Roc de la Bruixa Napa.

Km. 8,300   Ermita de Sant Sebastià. Aquí es produeix un desdoblament del P.R. C-44; a mà esquerra es pot continuar el camí de baixada arribant a la carretera de Prats a Navàs, fins a les Tres Fonts amb 900 metres . A mà dreta el P.R. C-44 continua.

Km. 8,700   Cruïlla de camins. Agafem el de la dreta.

Km. 9,200   Cruïlla de camins. A mà esquerra podem arribar a visitar l'ermita romànica de Sant Andreu de Llanars. Agafarem el camí de la dreta i passarem a tocar la font de la Vila.

Km. 9,300   Abans d'arribar a la masia de la Vila de Llanars, agafem un senderó a mà dreta que ens durà a una cruïlla de camins.

Km. 9,400   Agafem el que passa pel costat del dipòsit.

Km. 9,600   Sortim a un camí principal, però marxem a mà esquerra tot seguint el filat del bosc que ens durà de nou al camí ample.

Km. 10,200  Agafem un camí a mà dreta que passa per dins el  bosc. 

Km. 10,800  Ens desviem de nou a la dreta. Abans d'arribar a la masia de Teulats, n'agafem un altre a mà dreta.

Km. 11,400  Serrat dels Morts. Agafem el camí ample cap a l'esquerra.

Km. 11,800  Masia de les Canals.

Km. 13,000  Masia de la Serra dels Degollats. Baixem al camí per entre rocs i alzines. Creuarem la pista que va fins a Merlès i continuarem aquest nou camí, passant per les basses de la Serra.

Km. 13,,500  El camí es desdobla i agafem el de la dreta.

Km. 13,900  Arribem a un clar del bosc i agafem un senderó que s'hi endinsa a mà dreta i que ens deixarà gaudir de la vall de Merlès, tot guaitant al fons el Berguedà.

Km. 14,300  Tornarem a sortir a un camí ample i l'agafem a mà dreta, sense deixar el bosc.

Km. 14,500  Agafem un camí principal a mà dreta, que ens conduiria fins a Pinós, però a 400 metres el deixarem.

Km. 14,900  Desviament a mà esquerra per baixar a la carretera de Prats a Navàs.

Km. 15,100  Creuarem la carretera i , sense travessar el pla, continuarem paral.lels a la carretera. Prenem el camí ramader. Masia de la Costa de la Cavalleria.

Km. 15,400  Trobem tres camins. Agafem el de l'esquerra.

Km. 15,900  Arribem al pantanet de la Costa. Travessem la gran roca per agafar un senderó just enfront del que hem deixat.

Km. 16,500  Font d'en Pere Costa. Es passa per sota la balma i es torna a sortir al camí.

Km. 16,600  Es deixa el camí i s'agafa un corriol a mà dreta que va passant per dins el bosc per pujar a la Viscola.

Km. 17,100  S'arriba al pla de la masia de la Viscola. Continuem pel camí que ens allunya de la casa i a 100 metres ens desviem a la dreta.

Km. 17,500  Font de la Viscola, situada al mig del rec. El travessem i tornem a agafar el camí principal.

Km. 18,700  Arribem a un gran camp, el camp dels Timons, el voregem per l'esquerra.

Km. 18,900  Deixem aquest camp i agafem un corriol que ens durà a un altre camp més gran. Tenim al fns la vista de Prats i a primer terme la masia del Soler de N'Hug.

Km. 19,200  Girem a mà dreta.

Km. 19,700  Arribem al camí ample i l'agafem a mà dreta.

Km. 19,800  La masia de Galobardes al fons. Girem a mà esquerra per agafar un corriol de pronunciada baixada.

Km. 20,100  Trenquem a mà esquerra.

Km. 20,500  Molí de Galobardes. Continuem pujant per la roca fins a Santa Eulàlia de Pardines.

Km. 21,200  Santa Eulàlia de Pardines. Dels tres camins agafem el del mig.

Km. 22,900  Desviament a Santa Llúcia i el Castell de Quer. A 100 metres de la casa ens desviem a mà dreta.

Km. 23,100  Creuem la carretera de Prats a Sant Feliu. Agafem el carrer asfaltat que ens durà a les Tres Fonts.

Km. 23,900  Les Tres Fonts, antics safareigs d'aquesta població. Aquí retrobarem les marques del P.R. C-44 que venien de Sant Sebastà, escurçant considerablement el recorregut. Pugem perl carrer Josep Cirera i a la Plaça Vella trencarem a mà esquerra agafant el carrer Major ; abans si volem, al capdavall de la plaça, a mà dreta i tant sols a 50 metres podem visitar l'ermita de la Bona Sort.

Continuem pel Carrer Major. Arribem al carrer Orient fins a trobar unes escales a mà esquerra que ens conduexien de nou al punt de Sortida.

Km. 24,300   Monument a la Trencadansa. Lloc d'inici i finalització del P.R. C-44

pr-desnivell 

FITXA TÈCNICA

DENOMINACIÓ :  Petit Recorregut Catalunya 44 Prats de Lluçanès (P.R. C-449

DISTÀNCIA:  24,300 quilòmetres

TEMPS:  Aproximadament 6 hores.

PUNT RECOMANAT D'INICI I RETORN : Monument a la Trencadansa, situat al bell mig del Passeig del Lluçanès.

DESNIVELL: Punt més alt : Masia del Grau (760 m) Punt més baix : Molí de Galobardes (620 m)

SENDER: Petit sender de tipus circular, però en forma de vuit. Té tres possibilitats de recorregut.

CIRCUIT: Pintat i senyalitzat amb franges blanques i grogues i els indicadors corresponents.

SERVEIS : A Prats, tots els serveis propis d'un poble, amb lloc per hostatjar-se. El diumenge tots esl comerços són oberts al matí i es fa mercat setmanal.

NFORMACIÓ:

UNIO Excursionista de Prats - Apartat de Correus, 6 Tel.

Ajuntament de Prats de Lluçanès : Tel. 93.856 01 00

Consell Comarcal d'Osona : Tel. 93 885 43 12

Senders de Catalunya - Tel. 93 412 07 77

ELABORACIÓ i PROJECTE: Unió Excursionista de Prats

RESPONSABLES DEL SENDER: Unió Excursionista de Prats

ASSESSORAMENT I HOMOLOGACIONS : Comitè Català de Senders de la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya).

ASSESSORAMENT GEOLÒGIC I BOTÀNIC: Lluís Matavacas.

ASSESSORAMENT I CORRECCIÓ : Neus Mujal.

CARTOGRAFIA : Xavier Montanyà

INFORMACIONS D'INTERÈS:  Sender adequat per fer-lo en una sortida matinal. S'arriba a Prats per la carretera de Vic, des de Navàs, des de Puig-Reig, des de Gironella i de Manresa per la carretera d'Avinyó.

PRINCIPALS PUNTS D'INTERÉS: Ermita de Lurdes (foto 1), Sant Marçal (foto 2), ermita de Sant Pere del Grau (foto 3), Sant Sebastià (foto4), Sant Andreu de Llanars (foto 5), Santa Eulàlia de Pardines (foto 6), el Roc Foradat (foto 7), la Cadira d'en Galceran (foto 8), la Font de les Coves (foto 9), la Pedra Dreta (foto 10), la Serra de Degollats (foto 11).

PR-LURDESGPR-MARSAL

PR-ST PERE DEL GRAUgPR-ST SEBASTIAg 

PR-St andreu llanarsgPR-sta eulaliag 

PR-ROC FORADATgPR-CADIRADELGALCERAN

PR-fontdelescovesgPR-PEDRADRETA 

PR-LASERRA 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 
Estas a: Inici Senders i PR locals