Unió Excursionista Prats de Lluçanès

Panticosa-Infiernos-Arnales-Aguja Pondiellos-Garmo negro-Algas-Argualas

infiernos petita Sortida circular, que fem els dies 21 i 22 d’agost,  prenent com a punt de partida i d’arribada el balneari de Panticosa i que ens permet culminar els nou cims de més de tres mil metres que hi ha per aquesta zona.

Som Quatre membres de la UEP: el Rusi, el Josep Cornellas “Fontcalenta”, el Carmelo i el Màrius.

Sortim dissabte a les set del matí amb de Prats, per arribar a Baños de Panticosa a dos quarts de dotze del migdia. Dinem, últims preparatius… i a un quart d’una comencem a caminar amb una calor més que considerable. Darrera el Refugi de La Casa de Piedra (1.636m.) agafem el camí (GR-11) cap al nord, i que amb una dura pujada, junt al barranc de Caldarés de Baños, arribem a l’embassament de Bachimana Bajo i Alto que els voregem per l’esquerra per terreny més planer. Sense deixar el GR-11, seguim el sender que porta als Ibones Azules. Pugem cap a l’oest per pedregar i alguna pala de neu fins al coll del Infierno. A partir d’aquí, deixem el GR-11 i continuem pujant cap a la nostra esquerra, direcció sud-est fins als Picos del Infierno: Infierno Norte (3.075m.), Infierno Central (3.089m.), per la seva impressionant marmolera, i Infierno Sur (3.079m.). Seguim crestejant direcció  al Arnales, però trobem una bretxa que ens obliga a rapelar i no portem material. Ara toca desfer el camí fins al Infierno Sur, i baixar per  una tartera en principi bastant descomposta i que es converteix en uns sistema de petites grades que et fa estar molt alerta. Flanquegem cap a la nostra esquerra per pedregar fins que som al peu del pic de Los Arnales (3.005m.), que l’assolim pujant per una tartera i una grimpadeta que sense massa problemes. Son les vuit del vespre i estem lleugerament per sobre dels tres mil metres. Tenim sort que les previsions meteorològiques s’acompleixen i el dia és perfecte. Això és fantàstic!!! Només ens falta arribar al coll de Pondiellos (2.809m.) on hi ha un parell de bivacs que ens van de conya per passar una nit tranquil·la, amb el Pic du Midi d’Ossau que ens guaita des de l’horitzó.

Sortim diumenge a les set del matí,  cap a l’Aguja de Pondiellos (3.016m.) per una xemeneia que es va fent evident mentre ens hi apropem i que està una mica descomposta i, després de crestejar, fem cim amb poc més d’una horeta. Ens queda davant la paret del Garmo Negro (3.066m.), que des d’aquí sembla infranquejable. Baixem cap a una bretxa molt fresada i evident, i iniciem l’ascensió al Garmo per la paret que té bones mans per anar progressant sense massa problemes. A partir d’aquí el camí sembla més dòcil. Baixem fins al coll Argualas, que ens porta als peus de l’Algas Norte (3.032m.) i per una senzilla cresta  assolim el Pico de Algas (3.036m). Continuem crestejant una part, i una altra part flanquegem la paret per l’esquerra fins a arribar a la via normal que ens porta fins al Pico de las Argualas (3.046m), novè tresmil  del cap de setmana. El camí de baixada es fa feixuc i carregós, com gairebé tots els camins de tornada, fins a Baños de Panticosa on arribem a dos quarts de dues del migdia, hora perfecte per fer una cerveseta al Refugio de Casa de Piedra per tancar un excelent cap de setmana de Pirineus.

infiernos (1)  infiernos (2)

infiernos (5)  infiernos (3)

Màrius i Rusi UEPrats

 

 
Estas a: Inici Registre de sortides Alpinisme Panticosa-Infiernos-Arnales-Aguja Pondiellos-Garmo negro-Algas-Argualas