Unió Excursionista Prats de Lluçanès

Pedraforca-Per Gòsol

Pedraforca_20110409_0119pSortida que realitzem el dissabte dia 9 d’abril.

L’hora de trobada és a les 6.30h, com sempre a la Plaça de Cal Xiquet. L’excusa de la sortida és aprofitar la mateixa per fer una “reunió” i parlar de la propera sortida que farem : el Toubkal (Marroc).

Som gairebé tota la colla que uns quants dies més tard anirem a pujar al Toubkal  més algun altre company.

Anem fins a Gòsol i comencem a caminar just a la Plaça Major de Gòsol. Seguim els indicadors del PR C-123 que són els que ens acompanyaran fins al Coll del Verdet. Tot i que en un primer moment també coïncidim amb els senyals del GR-150 I GR-107. Ja només sortir de la població ens comencem a enfilar.  Passem  per  un corriol en pujada fins arribar a l’àrea de picnic de Font Terrers (1.625 mts). Aquí s’ha d’agafar un caminoi de la dreta que passa pel costat d’una tanca i entra al bosc.  Al cap de poc ens trobem amb una bifurcació i cal girar a mà dreta tot seguint el PR C-123 cap a Set Fonts i el Pedraforca (pal indicador).

 Es creua un torrent i anem  pujant per un camí pedregós que a mesura que s’enfila es va tornant més herbat. Durant  tot aquest  troç el camí discorre per l’interior del bosc per la coma dels Caners. Arribem a la collada del Teuler (1964 mts) a on esmorzem i a on aprofitem per acabar d’aclarir quatre punts de la sortida al Marroc. Ens agrupem al sol i no ens ve d’una estona d’estar allà assentats anar-ne parlant.  A partir d’aquí agafem  un corriol a la nostra dreta que ens va portant fins al final de la zona boscosa. S’aclareix el bosc, pugem per un terreny rocós i es gira a mà esquerra , vorejant pel costat dret el Roc de Set Fonts, fins al Coll de Set Fonts.  Seguim remuntant per un altiplà herbat .

Seguidament arribem a la carena del prat Sobirà des d’on podem visualitzar esplèndides vistes d’ambdós costats.  Anem seguint el PR que ens porta per un bosc de pi negre no gaire espés fins arribar al Forat de les Gralles i al cap de poc  baixem una mica fins arribar al Coll del Verdet (2244 mts). És aquí que ens despedim del PR C-123, ja que continua cap al Refugi Lluís Estasen  i el mirador del Gresolet , que es troben just al cantó oposat per on hem pujat aquesta vegada.

A partir d’aquí ja podem plegar pals i esmolar-nos les ungles....perquè cal grimpar. Just al mig de la grimpada, ens trobem encara amb restes de neu i glaç dels dies anteriors, cosa que complica una mica la pujada i fa que tots anem amb més de compte. La grimpada combina l’ascenció amb trams de baixada que després cal tornar a remuntar. Arribem amb èxit al Pollegó Superior del Massís del Pedraforca i ens fem les corresponents fotografies de grup. Des d’aquí es gaudeix d’una amplíssima panoràmica de l’entorn amb la serra del Cadí i els pics cerdans al nord, els rasos de Peguera, les serres d’Ensija , del Verd i el Port del Compte al Sud, els cingles de les Costasses, Gòsol i la vall de Josa a l’oest i el proper cim del Calderer a l’est.  També s’arriba a veure les serres pre-pirinenques del Catllaràs i el Picancel. 

Comencem la baixada de manera força vertical fins a l’enforcadura. Aquí ens retrobem amb el PR C-123 i seguim el mateix baixant per la tartera de Gòsol.  Aquí s’ha d’anar en compte per la gran quantitat de pedres que hi ha durant tot el camí fins que arribem al bosc que és cada vegada més espès i ombrívol . Anem baixant per l’interior del bosc en forta pendent i anar fent ziga-zagues. Creuem el torrent de l’Arrubinat i de seguida arribem a una pista de terra que desemboca a la carretera. Ja només cal arribar de nou a la Plaça, a on fem la corresponent clara o cervesa en un bar de la mateixa Plaça. Ha estat una excursió amb molt d’èxit !!!

 Pedraforca_20110409_0035gPedraforca_20110409_0041g

Pedraforca_20110409_0045gPedraforca_20110409_0060g

Pedraforca_20110409_0080gPedraforca_20110409_0101g

 

Maribel (UEP)

 

 

 
Estas a: Inici Registre de sortides Alpinisme Pedraforca-Per Gòsol