Unió Excursionista Prats de Lluçanès

Notícies

De Montserrat a L'Himalaia

Història d’una passió per a la muntanya.

 Són gairebé 45 anys de trescar, escalar i pujar muntanyes. Començant en plena adolescència, he manat construint tot un mar de colors, de crepuscles rogents de sensacions inexplicables. Em considero ric de tot això i de més coses, sempre muntanya amunt del somni d’arribar al cim. Travessant carenes he arribat fins aquí i us proposo només, a compartir aquests instants, sense pretensions, amb el convenciment que l’estona haurà valgut la pena.

Miquel Casas

 

Una seixantena de persones van assistir el dissabte 15 de desembre, a l’audiovisual De Montserrat a l’Himàlaia que la Unió Excursionista Prats va presentar de la mà de l’alpinista de Manlleu Miquel Casas, en el marc de la Fira de Santa Llúcia. En la projecció amb una tecnologia punta, en Miquel va fer un repàs de la seva llarga i interessant evolució dins el món de l’escalada i l’alpinisme i, amb això, l’evolució que aquest esport ha fet al llarg d’aquests anys –sobretot en material-, i com tots aquest canvis han influït a l’hora de proposar-se i aconseguir els diferents reptes.

L’audiovisual comença amb el Miquel escalant a Montserrat cap als anys seixanta i principis dels setanta i, a partir d’aquí, l’evolució lògica i natural que tot alpinista pot portar a terme. De Montserrat passa als Pirineus per fer el salt cap als Alps, els Andes i a l’Himàlaia on participa en un parell d’expedicions amb gent de la comarca.

 

Miquel casas1Miquel casas2

Miquel casas3Miquel casas4

 

Màrius Gorchs 

UEPrats

 

Òscar Luceño

Òscar, sempre amb tu, sempre amb nosaltres

Oscarp

Hem realitzat el nostre somni a l'Eiger i ho hem donat tot el demès a canvi.
(adaptació d'una frase d'en Kurt Diemberger)

La Unió Excursionista de Prats lamentem  profundament la mort del nostre company i amic, Oscar Luceño, que va ser trobat sense vida juntament amb el seu company Josep Maria Salvat veí de Vilallonga del Camp als Alps Bernesos.

L'accident el van patir mentre baixaven per la vessant oest de l'Eiger i després d'haver escalat la seva aresta Mittellegi el dia 4 de juliol 2012

Malauradament la muntanya que tantes coses ens dóna, a vegades també ens les pren.

 

"M’agrada el balcó gran de la muralla

quant la gent de la Vila hi va a badar

i amb ull quasi inconmovible aguaita

el pas de la llunyana tempestat.

Passa la tempesta esgarrifosa

per damunt de la serra allà al davant,

tremolant de llampecs, silenciosa

per la gent de la vila i la del pla.

Com hi deu ploure en les profundes gorges

I en els plans solitaris de les valls !

Prou l’huracà els assota aquells cims nusos

I peta l’aigua en aquells rocs tan grans;

S’astoren els ramats, el pastor c rida,

I algun avet cau mig-partit pel llamp !

Però al balcó gran de la muralla

no se sent res:  la gent hi va a badar,

i amb ulls quasi inconmovibles aguaita

el pas de la llunyana tempestat"

 

Joan Maragall

 

Poema que la Unió Excursionista de Prats vàrem dedicar al nostre company Òscar durant la Fira de Sant Jaume del mateix any. Un petit gran homenatge a la seva gran persona.

 

Junta de la Unió excursionista de Prats

 

Osona al Nanga Parbat

 

La Unió Excursionista Prats va organitzar divendres dia 9 de novembre 2011, al Centre de Cultura, i dins el marc de la Fira de Santa Llúcia, l’audiovisual-xerrada OSONA AL NANGA PARBAT, amb la presència de Quim Bretcha i Edu Sallent, dos dels components de l’expedició.

Som a l’any 1.997. Un grup de companys format per en Joan Colet, en Jordi Montanyà, en Toni Comerma, en Quim Bretcha i l’Edu Sallent es proposen escalar el Nanga Parbat, cim de 8.125 metres, una muntanya situada al Catxmir Paquistanès. Després de cinc dies d’escalada per la segona paret més alta de la Terra aconsegueixen fer el cim d’aquest gegant. Però ignoren el que els espera per baixar-ne. Sis dies etens per un descens infinit. La pèrdua d’un dels companys i el rescat in extremis d’un altre d’ells. En definitiva: una aventura de supervivència on l’Amistat, vertadera, n’és la principal protagonista.

De la història d’aquests cinc amics se n’han escrit dos llibres: “Mentre hi hagi llum” i “Per ser tan blanca”, escrits per l’Edu Sallent a l’editorial Desnivel.

L’acte va ser presentat pel president de la UEP, Jaume Calderon, i seguit per una cinquantena de persones, que van poder gaudir de les explicacions tan de l’Edu com del Quim. Els mateixos protagonistes, van destacar la notable presència de públic i el caliu amb què van ser rebuts.

 

Edu-Quim1Edu-Quim2

Edu-Quim3Edu-Quim4

 

UEPrats

 
Pàgina 2 de 2
Estas a: Inici Noticies